Startsida
Hjälp
Sök i LIBRIS databas

     

 

Sökning: onr:r5s57d8npzq0b3b8 > DET ÄR TOMMA LÖFTEN...

DET ÄR TOMMA LÖFTEN OCH INGENTING HÄNDER - En studie om renoveringen av miljonprogrammet [Elektronisk resurs]

Publicerad: 2021
Publicerad: Göteborgs universitet, 2021-05-10T13:53:27+02:00
Svenska.
Läs hela texten
  • E-bok
Sammanfattning Ämnesord
Stäng  
  • Syfte och frågeställningar: Denna uppsats syftar till att öka kunskapen om hur renoveringen av miljonprogrammet utförs och vilken påverkan det har på de hyresgäster som bor i lägenheterna. Tidigare studier har påvisat att standardhöjande åtgärder har använts i och med renoveringen för att på så sätt kunna höja hyrorna. Frågeställningarna är: Hur förhåller sig hyresgäster till standardhöjande renoveringar med påföljande hyreshöjning? och Hur tolkar representanter från bostadsbolaget sitt uppdrag att renovera och påföljande hyreshöjningar?
Metod och material: Kvalitativ metod, semistrukturerade intervjuer, tidningsartikel, tematisk innehållsanalys.
Huvudresultat: Studien visar på att planerna på renoveringarna i Hjällbo, med påföljande hyreshöjning, står i konflikt med hyresgästernas ekonomiska förutsättningar. Hyresgästerna upplever ett bristande underhåll över tid och en avsaknad av tillit gentemot hyresvärden. Det samråd som förts har återskapat en ojämn maktbalans då hyresvärdens språkanvändning och bristande kommunikation medfört ett objektivt våld mot hyresgästen. Hyresvärden påvisar en tvetydighet i rollen som kommunal fastighetsägare, bland annat kring frågan om hyreshöjning. Renoveringen är del i ett större stadsutvecklingsprojekt och sammankopplas med begreppet trygghet och åtgärder för segregation. Renoveringen av området riskerar i motsats att resultera i en gentrifiering där hyresgäster trängs bort och i att segregationen i staden reproduceras. Resultatet av studien speglar de tidigare studier som gjorts av renovering av miljonprogrammet och bidrar till att skapa kunskap kring hur renoveringarna fortlöper. 

Genre

government publication  (marcgt)

Indexterm och SAB-rubrik

renovering
miljonprogrammet
gentrifiering
bortträngning
Text
Inställningar Hjälp

Uppgift om bibliotek saknas i LIBRIS

Kontakta ditt bibliotek, eller sök utanför LIBRIS. Se högermenyn.

Om LIBRIS
Sekretess
Hjälp
Fel i posten?
Kontakt
Teknik och format
Sök utifrån
Sökrutor
Plug-ins
Bookmarklet
Anpassa
Textstorlek
Kontrast
Vyer
LIBRIS söktjänster
SwePub
Uppsök

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

Copyright © LIBRIS - Nationella bibliotekssystem

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy